Fönsterbrädor

Fönsterbrädor till oslagbara priser ✓ Bästa möjliga kvalitet ✓ Köp Fönsterbrädor online och få den hemlevererad ✓ Snabb leverans i hela Sverige.

 
Sidor: 1 2 3next pagelast page

KONSOL TOMAS FURU LUNDBERGS

KONSOL TOMAS FURU LUNDBERGS
39 kr

Obehandlad furu, 150X20X150 mm

KONSOL ANDERS LUNDBERGS

KONSOL ANDERS LUNDBERGS
39 kr

Obehandlad furu, 150X20X150 mm

KONSOL TOMAS VIT LUNDBERGS

KONSOL TOMAS VIT LUNDBERGS
59 kr

Vit, 150X20X150 mm

KONSOL LARS LUNDBERGS

KONSOL LARS LUNDBERGS
69 kr

Vit, 150X20X150 mm

KONSOL ANDERS LUNDBERGS

KONSOL ANDERS LUNDBERGS
69 kr

Vit, 150X20X150 mm

KONSOL SAMUEL LUNDBERGS

KONSOL SAMUEL LUNDBERGS
69 kr

Vit metall, 125X150 mm

KONSOL ERIK LUNDBERGS

KONSOL ERIK LUNDBERGS
75 kr

Obehandlad ek, 150X20X150 mm

KONSOL JACK LUNDBERGS

KONSOL JACK LUNDBERGS
99 kr

Vit, 150X20X150 mm

KONSOL LISA LUNDBERGS

KONSOL LISA LUNDBERGS
129 kr

Smide, 125X150 mm

KONSOL LOUISE LUNDBERGS

KONSOL LOUISE LUNDBERGS
129 kr

Smide, 140X160 mm

KONSOL LUCIA LUNDBERGS

KONSOL LUCIA LUNDBERGS
149 kr

Smide, 150X150 mm

FÖNSTERBÄNK HELEN FURU LUNDBERGS

FÖNSTERBÄNK HELEN FURU LUNDBERGS
159 kr

Obehandlad furu, 800X160X20 mm

Fönsterbänk

Fönsterbänk
159 kr

Vit, slät, mdf, 1000x160x19mm

Fönsterbänk

Fönsterbänk
169 kr

Vit, slät, mdf, 1100x160x19mm

Fönsterbänk

Fönsterbänk
169 kr

Vit, med ventileringshål, mdf, 1000x160x19mm

FÖNSTERBÄNK HELEN FURU LUNDBERGS

FÖNSTERBÄNK HELEN FURU LUNDBERGS
179 kr

Obehandlad furu, 100X160X20 mm

Fönsterbänk

Fönsterbänk
189 kr

Vit, slät, mdf, 1200x160x19mm

Fönsterbänk

Fönsterbänk
189 kr

Vit, med ventileringshål, mdf, 1100x160x19mm

Sidor: 1 2 3next pagelast page
 

Fönsterbrädor

Ett fönster har flera viktiga funktioner att fylla. För det första ska det ge ett ljusinsläpp så att mörka rum blir ljusa. Men, det ska också ge oss utsikt så att vi kan se vad som händer utanför väggarna. Dessutom brukar man säga att fönstren är husets ögon, vilket betyder att fönster också har stor inverkan på helhetsintrycket av huset. Med rätt fönster kan man ge viket hus som helst ett rejält lyft. Och eftersom fönstrens utseende spelar så stor roll kan man tyvärr också förstöra helhetsintrycket genom att sätta in fönster som inte alls passar till huset.

Man tänker kanske i första hand på husets yttre när man väljer fönster, och det är naturligt eftersom fasaden kan förändras så beroende på vilken typ av fönster man väljer. Men fönstret har faktiskt lika stor betydelse på insidan av huset. Många använder fönstret som ett sorts skyltfönster utåt, där man visar upp sina vackraste saker. Vackra blommor och en snygg lampa är självskrivet på fönsterbrädan i de flesta hem. Men, hur många tänker egentligen på själva fönsterbrädan?

Om du har satt in nya fönster i huset får du förmodligen en större förändring inomhus än du kanske föreställt dig. Med nya fönsterfoder känns det mer nytt och fräscht. Ofta åker den gamla fönsterbrädan ut med fönstret och man väljer att sätta in en ny. Ibland kan det bero på att den gamla fönsterbänken helt enkelt inte passar med det nya fönstret. I andra fall byter man bräda för att man vill att hela fönsterpartiet ska vara nytt och snyggt. Och när det är dags att välja ny fönsterbräda kommer du att upptäcka att valmöjligheterna är många. Vill du ha en fönsterbräda av sten, trä eller kanske av MDF? Vilken modell och form vill du ha på din fönsterbräda, och hur ska den vara monterad?

Det finns alltså en hel del att fundera på för att få en fönsterbräda som motsvarar alla dina krav och önskemål. Och dina val kommer inte bara att påverka utseendet utan också hur mycket du behöver underhålla fönsterbrädan, tåligheten och naturligtvis priset.

Fönsterbrädor har inte alltid varit självklara i svenska hem. Fönsterbrädor i den form vi ser idag började användas först på mitten av 1900-talet och om man har ett hus som är äldre anses det egentligen inte vara tidstypiskt med fönsterbänkar. Men, eftersom de flesta vill kunna ställa en lampa eller en blomma i fönstret har det tillkommit fönsterbrädor i så många gamla hus att det nästan känns naturligt numera.

När man väljer fönsterbräda utgår man i de flesta fall efter hur man vill att brädan ska se ut. Du kan till exempel välja stenmaterial som marmor eller granit för en exklusiv känsla. Man kan också få fönsterbrädor i många olika träslag och med folie, eller laminat som kan imitera något annat material. Det finns för- och nackdelar med de flesta material, så du får helt enkelt väga dessa mot varandra för att komma fram till vilket material som är bäst för dig.

Sten av olika slag känns, som sagt, exklusivt och lyxigt. Sten är ett tåligt material, men tåligheten varierar beroende på vilken typ av sten du väljer. Det sägs att fönsterbrädor av sten är underhållsfria men det är en sanning med viss modifikation. Om du, till exempel, har blommor som behöver vattnas på brädan kan det vara bra att behandla porösare stenskivor, som marmor, för att slippa få fula fläckar om vatten blir stående. För övrigt är sten ett både vackert och tåligt material. Den största nackdelen är att fönsterbrädor av sten oftast kostar betydligt mer än brädor av trä eller laminat. De är också tunga och ställer större krav på infästningen eller konsolerna.

Du kan få fönsterbrädor i alla de stenmaterial som finns för bänkskivor till köket. Granit, marmor och kalksten är de vanligaste. De olika materialen är olika hårda och därför olika känsliga för exempelvis repor. De porösare stenmaterialen, som exempelvis marmor, är känsliga för vätskor. I synnerhet sura vätskor kan ge svåra skador, men även vanligt vatten kan ge fläckar om det blir stående ett tag.

Fönsterbrädor av sten kan ha olika ytbehandling och olika slipning på kanterna vilket ger helt olika uttryck när de hamnar framför fönstret.

Om du vill ha en fönsterbräda av trä har du många olika träslag att välja bland. Fönsterbrädor av trä är betydligt billigare än natursten. De är lätta att byta ut och att underhålla om det uppstår skador. De är känsligare mot repor än brädor av natursten, men känsligheten mot vätskor varierar och kan också motverkas genom ytbehandling. Ek, ask, björk och furu är de vanligaste träslagen i fönsterbrädor, men det finns också andra träslag som kan användas. De många olika träslagen och de olika ytbehandlingar som finns gör att utbudet av fönsterbrädor i trä blir mycket stort och varierat. Du kan få fönsterbrädor i massivt trä som är lackerade eller obehandlade. Om du väljer en obehandlad bräda kan du själv behandla den som du vil. Du kan måla för att få den att smälta in i den övriga inredningen. Men, du kan också behandla fönsterbrädan med olja eller vax för att behålla det naturella träet men ändå få en smuts- och vattenavvisande yta som tål betydligt mer än det rean träet.

När det gäller trä har de olika träslagen helt skilda egenskaper. Furu, till exempel, är ett mjukt träslag som lätt repas och som också suger åt sig vätskor lätt. Men, om du målar eller lackar furubrädan står den emot väta bättre. Den kommer dock att vara mer känslig för repor och slag än en bräda av exempelvis ek, som är ett hårt material.

Det billigaste alternativet är oftast fönsterbrädor av MDF, folie och laminat. De är billiga och relativt tåliga. Nackdelen med dessa material, och sten, är att du får hålla dig till de modeller som finns, eller specialbeställa fönsterbräda till ditt fönster. En fönsterbräda av trä kan du själv anpassa eller utforma som du vill ha den. Men, tänker du köpa en färdig fönsterbräda och inte vill göra något med en själv kan du välja vilket material du vill.

Recension:
Fönsterspröjs
Betygsatt av: Slagborr.nu
Betyg: 4