Om du behöver en borr för hemmabruk har du väldigt många olika borrar att välja mellan. Många tycker att det känns väldigt svårt att veta vad skillnaderna mellan de olika tillgängliga borrtyperna är, så här kommer en kort guide till detta.

>> Klicka här för hela sortimentet av slagborrar

En vanlig borr
En vanlig borr roterar, och skapar på så sätt ett hål. För de flesta borrar kan olika storlekar av borr användas, för att påverka storleken på hålet som skapas.

En slagborr
Till skillnad från en vanlig borr så roterar inte bara en slagborr, även om den gör det också. Utöver rotationen så slår borren dock fram och tillbaka också. Detta gör att man kan använda en slagborr i hårdare material än vad som är möjligt med en vanlig borr. Man brukar kalla den typ av material som en slagborr passar för för mellanhårda material. Tegel är ett exempel på ett sådant material, lättbetong ett annat.

En borrhammare
Borrhammaren är ännu kraftfullare än en slagborr, då den slår med mer kraft. Borrhammare används därför på de allra hårdaste och tuffaste ytorna, t.ex. en rejäl betongvägg.
På de flesta slagborrar och borrhammare kan ”slagfunktionen” stängas av, så att dessa kan användas som vanliga borrar. Däremot är det inte möjligt att lägga till en slagfunktion på en vanlig borr.
Borrar man väldigt mycket hemma kan det vara bra att ha en borr av varje slag, annars bör man välja borr baserat på vad man troligtvis mest kommer att borra i.

Bra video om du ska bygga en altan: