Fönsterspröjs

Fönsterspröjs till oslagbara priser ✓ Bästa möjliga kvalitet ✓ Köp Fönsterspröjs online och få den hemlevererad ✓ Snabb leverans i hela Sverige.

 
There are no products in this category.
 

Fönsterspröjs

Har du ett äldre hus och tänker byta fönster vill du förstås ha fönster som passar till huset. Kanske har någon redan bytt fönstren och inte tänkt på det där med husets ålder och stil. För att helhetsintrycket ska bli bra bör man välja fönster utifrån husets ålder och byggnadsstil. Alla fönster passar inte på alla hus, och väljer man fel kan resultatet bli riktigt illa. Man brukar säga att fönstren är husets ögon, och fönster kan verkligen förändra husets utseende rejält. Lika stort lyft som husfasaden får av rätt fönster, lika förstört kan det bli o man väljer helt fel fönster. Till ett gammalt torp, och den lilla röda stugan väljer man inte ett modernt perspektivfönster, till exempel. Här ska man helst ha ett spröjsat fönster, som harmonierar väl med husets ålder och stil. Vill man inte ha spröjs bör det i alla fall finnas en mittpost som ger fönstret ett lite äldre utseende.

Men, när det gäller fönsterspröjs är det många som vill ha det även om det inte sitter spröjsade fönster i huset för närvarande. Spröjs förknippas oftast med gamla hus med snickarglädje, men man kan mycket väl ha spröjsade fönster på nyare hus så länge de är utformade på ett sätt att spröjs och hus harmonierar med varann.

Fasaden får mer liv

Med spröjsade fönster får fasaden mer liv, och om fönstren är stora och många kan man bryta det monotona intrycket med spröjs. I det stora utbudet av fönster finns idag många så kallade allmogefönster med spröjs i olika former. Du kan få fönster med fast spröjs som är gjorda på samma sätt som i forna tider. Dessa fönster tillverkas enligt konstens alla regler och varje liten fönsterruta fästs med kittad spröjs. Ofta väljer man att bara ha spröjs på den yttre rutan, men det finns också fönster med spröjs på båda rutorna. Dessa fönster är oftast tvåglasfönster, men eftersom man använder glas som är betydligt mer isolerande än förr kan man ändå få riktigt energieffektiva allmogefönster. Du kan också få allmogefönster som byggs på ett modernare sätt, där fönstret består av en fönsterbåge och en glaskasett. Här har vi ett helt modernt fönster, men som ser ut som ett gammalt allmogefönster. Dessa fönster kan förses med spröjs på insidan, utsidan eller på båda sidor. Men om man har relativt nya fönster som egentligen inte behöver bytas, hur gör man då om man vill ha spröjs?

Nya fönster utan att byta

Idag kan du få ”nya” fina spröjsade fönster utan att byta fönster eller göra andra större ingrepp. Det finns numera lösa spröjs som man monterar på fönstret, och som förändrar utseendet på några minuter. Med lösa spröjs kan du också ta bort spröjsen om du av någon anledning inte vill ha dem kvar. Det underlättar förstås också när du ska tvätta fönstren, om du kan montera bort spröjsen och få en hel ruta att ta hand om.

Med lös spröjs har du också stor frihet att välja vilken typ av spröjs du vill ha. det finns ett stort utbud, och det finns spröjs som passar till de allra flesta typer av fönster. Det spelar alltså ingen roll om du har nya eller äldre fönster i ditt hus. Du kan hitta spröjs som ger huset ett lyft oavsett vilka fönster du har.

Du kan måttbeställa spröjs till dina fönster, men det finns också spröjs som du sågar till och kombinerar ihop på egen hand. Med denna typ av spröjs kan du skapa det mönster du själv tycker bäst om. Du sätter först ihop spröjsen så som du vill ha den, och fäster den sedan i glaslisten med clips. Tack vare clipsfästet kan du också lätt montera bort spröjsen när det är dags för fönstertvätt. Att sätta ihop och montera spröjsen själv blir förstås ett betydligt billigare alternativ än att måttbeställa den spröjs du vill ha. Men, å andra sidan vet du att du får precis det du vill ha om du beställer dina spröjs speciellt för dina fönster.

Spröjs i trä, aluminium och PVC

Spröjs finns i flera olika material, som trä, aluminium och PVC. Det vill säga samma material som finns i fönsterbågar. Du kan naturligtvis välja spröjs i samma material som dina fönster, men det fungerar också bra att, till exempel, kombinera ett träfönster med spröjs i aluminium eller PVC.

Den vanligaste spröjsen är den som delar in fönstret i fyra delar, alltså med en liggande och en stående spröjs. Men, det finns också många andra varianter. Vilket man väljer beror förstås på tycke och smak men också på fönstrets storlek och form. På höga fönster är det ofta snyggare med två liggande istället för en. Det bästa är alltid att välja en form av spröjs som harmonierar med det befintliga fönstrets form. Ett tips är att åka runt och titta på lite olika gamla hus, och se hur spröjsen ser ut på dessa. På en del platser är det vanligast med en viss typ av spröjs, och då kan det kanske vara kul att följa den lokala traditionen och välja samma typ av spröjs.

Hämta inspiration

Du kan också titta på nätet för att hämta inspiration. Här hittar du också de allra flesta tillverkare av spröjs, och kan se hela deras sortiment. På så vis får du tillgång till det allra största utbudet av spröjs och du kan välja fritt. Titta på de olika modellerna och fundera på hur de passar både på ditt hus och i din trakt. Se också till byggnadsstilen på ditt hus för att få spröjs som harmonierar med huset.

Ofta är målet med spröjs att få huset att se gammalt ut. Har du ett gammalt hus med ospröjsade fönster är alltså lösa spröjs en bra lösning för att återställa huset så att det åtminstone ser ut att vara i ursprungligt skick. Kanske har du gamla bilder på huset där du kan se vilken typ av spröjs et hade innan de ursprungliga fönstren byttes ut. Är ditt hus nyare behöver du inte ta hänsyn till historien, utan kan välja de spröjs som passar bäst och som ger ditt hus ett lyft.